A kávé az egyik legismertebb és legnépszerűbb italunk, az évek folyamán a világ minden részén elterjedt. Már az egész világon kedvelik kellemes illatáért, finom ízéért és élénkítő hatásáért. Emiatt térhódítása tovább folytatódik és egyre többet fogyasztanak a világon.
Ténylegesen a mai napig sem tudjuk a kávé pontos származási helyét és idejét, de körülbelül a 10.század óta fogyasztják. A rejtélyes múlt miatt rengeteg legenda kering eredetéről.
Magyarországon már az élet szerves részévé vált a kávéfogyasztás, otthon, munkahelyen és utazás közben is rendszeresen fogyasztunk kávét.
Más országokban is már évszázados tradíciói vannak a kávéfogyasztásnak. Az „iszlám borának” is nevezik a kávét,
ezekben a közösségekben külön szertartása van a főzésének és az ivásának is.
Két kávé fajtát különböztetünk meg, az Arabica kávét és a Robusta kávét.
Arabica kávé (Coffea Arabica)
Robuszta Kávé (Coffea canephora)
Tulajdonság | C. arabica | C. robusta |
Hazája | Abesszína, Szudán, Mozambik | Közép-Afrika trópusi része |
Termőhelye | 600-1200 m ( hegyi kávé) | 300-500 m ( alacsony, alföldi kávé) |
Átlaghőmérséklet | 15-24 ° C | 24-30 °C |
Csapadékigény | 150-200 cm | 300 cm- es trópusi viharnak is ellenáll |
Virágzás ideje | Évente 2-3-szor | Egész évben |
Gyümölcse | 10-15 mm nagyságú, éréskor magától lehull | Kisebb, mint az arabica gyümölcse, éréskor sötétpiros, önmagától lehull, és könnyen elválik a húsától a magja |
Első termése | 2-3. évben, esetleg a 4. évben | 2-3. évben |
Levelek mérete (cm) | 7-10 × 4-6 | 10-20 × 8-10 |
Magvak jellemzése | 0,5-2,3 cm nagyságúak, szürkéssárga, zöldes, vagy kékeszöld színűek | 1,5-3 cm nagyságú, színük barnás |
A kávé termését a zöld kávébabot különböző mértékben pörkölik, színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjed. A pörkölés adja a kávé színét és ez alapján is különböző fajtákat különböztetünk meg.
Bécsi pörkölés
Szép egyenletes meleg barna kávészemek, a cukrok karamellizálódnak a kávészemekben. Főként melangehoz és tejeskávékhoz kiváló kávét kapunk így. De igazi eszpresszóhoz nem ajánlott. Kizárólag arabica kávét pörkölik így, így marad a legmagasabb a koffein tartalom.
Francia pörkölés
Ez a pörkölés kiváló kávékeverékeket adhat, ahol a robusta kávé adja a koffeintartalmat és az arabica a kávé ízét és aromáját. A robusta tartalom miatt igazi krémes kávét kapunk. A pörköltség miatti aroma íz lehet a mogyoró, csokoládé akár még a vanília is.
Olasz pörkölés
Sötétbarna színezetű kávészemek, ennél a pörkölésnél már adhatunk robusta kávét a keverékhez. Kissé olajos kávészemeket kapunk, így erőteljes ízeket és aromákat kapunk. Kevesebb koffeintartalmú kávék készíthetőek, de bármilyen kávét főzhetünk belőle.