péntek, április 26, 2024

A Kávé

A Kávé Eredete

 

A kávé az egyik legismertebb és legnépszerűbb italunk, az évek folyamán a világ minden részén elterjedt. Már az egész világon kedvelik kellemes illatáért, finom ízéért és élénkítő hatásáért. Emiatt térhódítása tovább folytatódik és egyre többet fogyasztanak a világon.

Ténylegesen a mai napig sem tudjuk a kávé pontos származási helyét és idejét, de körülbelül a 10.század óta fogyasztják. A rejtélyes múlt miatt rengeteg legenda kering eredetéről.

Magyarországon már az élet szerves részévé vált a kávéfogyasztás, otthon, munkahelyen és utazás közben is rendszeresen fogyasztunk kávét.

Más országokban is már évszázados tradíciói vannak a kávéfogyasztásnak. Az „iszlám borának” is nevezik a kávét,

 ezekben a közösségekben külön szertartása van a főzésének és az ivásának is.

 

Barista, avagy Kávépincér

 

  • Más néven kávépincér, főként eszpresszó és másmilyen kávéfajták elkészítésével foglalkozik, már-már művészi szintre emelve a kávéfőzés folyamatát. A baristának ismernie kell a kávét, szinte a szüreteléstől a főzésig, ismernie kell a fajtákat, a pörkölési módokat, főzési eljárásokat és a kávét érintő összes felmerülő kérdésre kimerítő választ kell tudniuk adni.
  • A barista olasz eredetű szó, eredeti jelentése bárpulti felszolgáló. Egyik feladata a kávéelkészítése és az alkoholos italok felszolgálása volt.
  • Manapság már léteznek barista tanfolyamok és képzések, sőt már vetélkedőket, versenyeket is rendeznek.

 

Kávéfajták

Két kávé fajtát különböztetünk meg, az Arabica kávét és a Robusta kávét.

Arabica kávé (Coffea Arabica)

  • Etiópia hegyvidéki erdeiben honos, mára az szinte minden trópusi és szubtrópusi helyen termesztik.
  • Örökzöldnövény természetes élőhelyén akár 10 méter magas fává is nőhet. Általában cserjévé metszik vissza, mert így könnyebb a szüretelése.
  • Az Arabica kávé ízben és aromában lágyabb, mint a robuszta kávé, de koffeintartalma is csak kb. fele harmada a robusztának.

Robuszta Kávé (Coffea canephora)

  • Főként az egyenlítő mentén termesztik, nagyobb tűrőképessége és bővebb hozama miatt. Az arabicával ellentétben a robuszta 1000m alatti magasságon is megterem. Erősebb, karakteresebb aromával, enyhén kesernyésebb ízzel és magasabb koffein tartalommal rendelkezik, mint az Arabica kávé. A bővebb termés és jobb tűrőképesség miatt olcsóbb ez a fajta kávé.

 

Tulajdonság C. arabica C. robusta
Hazája Abesszína, Szudán, Mozambik Közép-Afrika trópusi része
Termőhelye 600-1200 m ( hegyi kávé) 300-500 m ( alacsony, alföldi kávé)
Átlaghőmérséklet 15-24 ° C 24-30 °C
Csapadékigény 150-200 cm 300 cm- es trópusi viharnak is ellenáll
Virágzás ideje Évente 2-3-szor Egész évben
Gyümölcse 10-15 mm nagyságú, éréskor magától lehull Kisebb, mint az arabica gyümölcse, éréskor sötétpiros, önmagától lehull, és könnyen elválik a húsától a magja
Első termése 2-3. évben, esetleg a 4. évben 2-3. évben
Levelek mérete (cm) 7-10 × 4-6 10-20 × 8-10
Magvak jellemzése 0,5-2,3 cm nagyságúak, szürkéssárga, zöldes, vagy kékeszöld színűek 1,5-3 cm nagyságú, színük barnás

 

Pörkölés

 

A kávé termését a zöld kávébabot különböző mértékben pörkölik, színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjed. A pörkölés adja a kávé színét és ez alapján is különböző fajtákat különböztetünk meg.

Bécsi pörkölés

Szép egyenletes meleg barna kávészemek, a cukrok karamellizálódnak a kávészemekben. Főként melangehoz és tejeskávékhoz kiváló kávét kapunk így. De igazi eszpresszóhoz nem ajánlott. Kizárólag arabica kávét pörkölik így, így marad a legmagasabb a koffein tartalom.

Francia pörkölés

Ez a pörkölés kiváló kávékeverékeket adhat, ahol a robusta kávé adja a koffeintartalmat és az arabica a kávé ízét és aromáját. A robusta tartalom miatt igazi krémes kávét kapunk. A pörköltség miatti aroma íz lehet a mogyoró, csokoládé akár még a vanília is.

Olasz pörkölés

Sötétbarna színezetű kávészemek, ennél a pörkölésnél már adhatunk robusta kávét a keverékhez. Kissé olajos kávészemeket kapunk, így erőteljes ízeket és aromákat kapunk. Kevesebb koffeintartalmú kávék készíthetőek, de bármilyen kávét főzhetünk belőle.

Ugrás az oldal tetejére